Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Teď jsem si váš blog přečetla ještě jednou - a došlo k názoru, že jste si to všechno vymyslela. Protože normální zdravý člověk - natož pak s takovými humanistickými ideály jako vy - by totiž té paní přišel pomoct sám. Já bych alespoň udělala - místo abych jen se zájmem pozorovala, jak se v tom ta stará paní plácá

11 0
možnosti
JT

Autorka chtela byt nezavislou pozorovatelkou, tak pomoct nemohla. Kdyby pomohla sama, prisla by o namet pro blog.

3 0
možnosti

Buď jste nic nepochopila, nebo jste ve škole chyběla v hodinách matematiky (když se učila statistika a pravděpodobnost) nebo jste bloger někým placený za vyjadřování určitých názorů.

Většině lidí, kteří jsou vámi (či paní Šabatovou) nazývání rasisty, nevadí ani pankáči, ani černoši, ani Vietnamci apod. - ale vadí jim lidé, kteří je ohrožují či obtěžují - krádežemi, násilným chováním, nadměrným hlukem, znečišťováním okolí obydlí..Tito lidé jen znají statistiku (třeba kolik procent Romů je v vězeních pro krádeže či napadení, kolik jich pobírá sociální dávky) a zároveň ve škole pochopili i to, co je to pravděpodobnost a jak s ní v životě zacházet (pravděpodobnost, že vás okrade Rom, je několikanásobně vyšší, než že to udělá neRom, pravděpodobnost, že romská rodiny bydlící ve vašem činžáku bude rušit noční klid totéž, stejně tak jako pravděpodobnost znečišžování okolí jejich bydlení odpadky (můžete mi uzkázat jediný případ rodiny, která řeší úklid vyhazováním odpadků z oken? Kdy zagůglíte - tak jen v médiích jich najdete spoustu - a to nemluvím o osobní zkušenosti). Takže skutečně nejde o žádná rasismus - alespoň u 90 % obyvatelstva - ale  obyčejné jednání podle tzv. selského rozumu - tedy na základě zkušenosti a pravděpodobnosti. A to nijak nevyvrací ani vaše příhoda s hodným Romem, o které věřím, že je pravdivá - ale zároveň v běžné životě statisticky jen málo pravděpodobná

5 0
možnosti
VP

Opomíjíte zásadní rozdíl, že Romem se človek narodí, ale pankáčem dobrovolně stane. A důrazně odmítám, že to, v co člověk věří, ho člověkem nedělá. Vždyť kolik válek bylo vedeno ve jménu víry či přesvědčení?

Ad absurdum - chcete tvrdi, že bychom neměli odsuzovat dozorce z koncentráku za to, že věřil v to, že židé jsou podřadní a podle toho se k nim choval? Že když potkáte na ulici člověka v uniformě SS nebo lidových milic, tak ho rovnou od pohledu neodsoudíte?

1 0
možnosti
FF

F26i93l86i96p 55F96u54c81h85s

15. 9. 2013 17:20

Mirko, moc hezký příběh. R^

Musím se Vám přiznat k tomu, že dosud jsem byl i já plný předsudků vůči Romům, o pankáčích ani nemluvě. Velice Vám proto děkuji za to, že mi Váš blog konečně otevřel oči.

Hezký zbytek neděle. F.F.

4 1
možnosti
DK

Pribeh hezky ale zaver hloupy...Clovek, ktery neumi pracovat s pravdepodobnosti muze mit dobrou prostorovou predstavivost, muze umet krasne kreslit, ale kus inteligence mu proste chybi...To myslim obecne...Jestlize nekdo dokaze spravne vyhodnotit situaci na zaklade pravdepodobnosti, je to do zivota jeho plus, muze mu to zachranit majetek nebo i zivot. Odsuzovat Roma za to, ze je Rom, je samozrejme hloupost...Byt v jeho pripade obezretny a ocekavat od nej nejaky podraz je naopak inteligentni a nic tim nezkazite...

2 1
možnosti
VJ

Ano, to jsou ty výjimky. Klíč k celému problému je to co na konci článku chcete zamlčet, to kolik takových vás okradlo nebo jinak obtěžovalo. A protože nejvyvinutějším smyslem člověka je zrak, tak se jím také řídí. Zrakem identifikujete prvky nebezpečí a těm se pak vyhýbáte. Když v lese sníte červenou bobuli a pak je vám z toho špatně, příště si takovou červenou bobuli nedáte. Stejně tak se chovají i jiná zvířata a například u psů se to dá krásně pozorovat, jak se vyhýbá tomu, co mu ublížilo. Chcete snad psy podezírat z předsudků, rasismu či xenofobie?

Jsou to jen a jen zkušenosti, někdy přenesené, ale tak to příroda po tisíce let evoluce zařídila. Já když vidím fotbalové fanoušky (a nejen ty), tak se jim také raději vyhnu...chápete?

6 0
možnosti
Foto

Díky za krásný zážitky na nedělní odpoledne!!! ;-)R^R^R^

1 2
možnosti
PS

zdravím, je to hezký článek...má to ale jedno ale..možná dokonce dvě ale...vím že naštvu...napadlo vás osobně, že byste mohla pomoct? Jenom to ti dva udělali dřív než vy? A to druhé ale...kolik je takových, kteří stařenku spíš okradou, než jí pomůžou?

5 0
možnosti
Foto

Nooo, bylo by divný, kdyby se nějakej rejpal, či rejpalka nenašel, že pí.Sluková???8-o

1 5
možnosti
AO

A19l73e31n65a 83O12u36z17k43á

15. 9. 2013 17:03

Je to báječné - to, že jste to prožily, i to, že jste to sem napsala.. :) přeji z celého srdce mnoho takových zážitků.. :) R^

3 1
možnosti
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2169x
Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.