Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

máte pravdu, úroveň psaného a mluveného projevu výrazně poklesla - a někdy je skutečně děsivá. Setkávám se s mladými absolventy vysokých škol, kteří mají problém jak se stylizací jednoduché korespondence, tak i se "s", "z" . Někdy dokonce i s vyjmenovanými slovy.Jestliže připustíme, že úroveň mluveného projevu nastavují reportéři TV a političtí představitelé - pak, hm, výsledek asi odpovídá. ...V diskusi snad nebyl ještě zmíněn fenomén anglických zkratek v písemných reakcích.

Napadají mne snad jen tři:

OMG: patrně "Oh my God!" zde trpím nejvíc, protože naše čestina má přec tak krásné religionisticko- hysterické výkřiky

FYI: to mne zasahuje v oblasti mého ega, neboť "for your information" se dá taky napsat jako "pro info"

btw: By the way - není jednodušší napsat "mimochodem"?

2 1
možnosti
JK

J98i41r93k69a 30K95o74c20h

1. 3. 2013 10:25

no ja bych do toho ty zkratky zas tak netahal, myslim ze v rychle psanych textech, sms kde jde o pocet znaku a pod. nektere velmi velmi rozsirene zkratky maji sve misto - napriklad zrovna to vase btw mi prijde lepsi nez v neoficialnim psani psat mimochodem

ale nic se nema prehanet a mely by se pouzivat opravdu jen ty, ktere jsou vseobecne rozsirene

2 0
možnosti
Foto

Lyžovačka je ještě relativně v pořádku, přebrali jsme ji od slováků - ale ostatní příklady jsou děsivé, o tom není pochyb.

Spíše mi ale vadí "dialekt" moderátorů z Prahy a okolí. To by si snad mohli ohlídat.

2 1
možnosti
JM

J73a27n 15M17e41n60c86l

1. 3. 2013 0:54

Ja zase skripu zuby, kdyz bezi reklama, typicky na auta, a cena je "jiz od tri sta devadesat devet tisic deviti set Korun"

2 0
možnosti
MM

Milá Mirko,

a což teprve, když "lidé, kteří běžně píší blog, neumĚJí správně časovat" ;-D

4 0
možnosti
MK

Jste mladá, proto chápu to revoluční nadšení, se kterým chcete měnit blbý svět. Nicméně když člověk přemýšlí, musí se zeptat - jak tomu prznění češtiny to STOP vystavíte? Dokonce ani v nejšílenějších diktaturách, kde vás pošlou do lágru třeba za to, že málo brečíte na pohřbu vůdce není trestné "prznit jazyk" - tedy mluvit slangem, užívat novotvary, vlastní patvary atd. S touto lidskou svobodou se holt musíte smířit, nic s tím nenaděláte, žadné stop nebude, žádné apely na prznitele, aby změnili své způsoby nepomohou. A vůbec to nevadí - děje se kolem spousta mnohem závažnějších nechutností. :-)

3 6
možnosti
LN

L18u80d26ě63k 44N70o69v34ý

28. 2. 2013 16:25

Níže v diskusi se řešilo téma přechylování ženských příjmení. Padl tam argument, že se tak ti lidé přece nejmenují a že je neslušné jim komolit jména. Nikde na světě se to prý nedělá. To je ovšem hrubý a častý omyl. Schválně, v kolika zemích napíšou třeba jméno Šenkeřík přesně v originálním znění? A u nás přechylujeme proto, že je to nutné pro správné skloňování.

1 2
možnosti
MK

U nás přechylujeme i nepřechylujeme. Je v tom naprostý zmatek - to je ten problém. Nepřechylujeme například všechna česká ženská příjmení končící na samohlásku, vyjma "á". Tedy popořadě např. - Mathé, Hořejší, Walló, Janů, Farna, Pehe, Gerši, Elefteriadu atd. Navíc je i oficiálně, podle pravidel českého pravopisu, zbytečné a někdy i nevhodné přechylovat ženská příjmení, kdy je nositelka známá a slavná - každý ví, kdo je např. Garbo, Piaf, Kinski nebo Monroe - a přechylovat je je dosti úchylné. Totéž bychom mohli vztáhnout i na všechny ostatní slavné cizinky - proč mezi nimi dělat rozdíly podle libovůle? Navíc jsou zde desetitisíce "nepřechýlených" Češek, kterým to oficiálně potvrdily úřady na jejich přání a mají to i v občance. Takže pozor - tvrdit, že čeština přechyluje ženská příjmení je velmi nepřesné - přechyluje jak kdy, jak kde a jak kdo. Naprostá libovůle.

5 0
možnosti
LN

L84u91d85ě72k 73N34o83v52ý

28. 2. 2013 16:18

Kdyby se jen dělaly chyby. Já přímo nesnáším, když moderátoři záměrně používají hovorový jazyk. Konkrétně jeho verzi používanou v Čechách. "To není možnÝ, SEŠ si jistEJ?" Něco jiného je, když to používají lidé při rozhovoru (třeba sportovci), ale moderátor by měl dbát na správnost češtiny. Měl by cítit zodpovědnost, má obrovský vliv na to, jak se mluví ve společnosti.

6 2
možnosti
JZ

J62a73n 82Z21a31b57a89b73a

2. 3. 2013 18:05

no vidíte a mě zase maximálně vadí nadužívání moravského JAK

1 0
možnosti
JB

ahojky? no to snad ne ...

1 1
možnosti
VS

Pomineme nyni anglismy, ktere pro me zosobnuji korporatni utlak a me milovane germanismy, ktere navozuji idylickou dobu Videnske monarchie a zemerime se na obludne vyrazy ryze ceskeho puvodu. A to "prichazet dele" ve smyslu dorazit pozdeji (ano, muze to souviset i s samotnym timespanem prichodu) a vitezem me osobni hitparady obludnosti - slovem JU. Neni to jmeno one plysove obludy ze studia kamarad pozdni normalisace, ale parafraze na JO. ;-€

2 2
možnosti
Foto

"Ju" znám už hodně dlouho, ale probouzí ve mně podobné emoce. :-) Podobně jako "pohodoví lidičkové".

1 1
možnosti
Foto

Nevím, jestli to tu už náhodou někdo nezmínil, ale mně rve uši neustálé přivlastňování. Všechno je moje a vaše. A to ani nemluvím o neschopnosti používat "svůj". Je to strašlivý anglismus. Děkujeme za váš nákup. - no za cizí nákup asi nikdo děkovat nebude, že? :-)

2 1
možnosti
VS

To jsou anglismy. Na druhou stranu lepsi takovyto prelozeny anglismus, nez aby dekovali za "shopping".

1 0
možnosti
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2169x
Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.