Je asistovaná sebevražda vražda?

21. 10. 2014 15:30:00
Většina lidí netouží po tom, dobrovolně odejít ze života. Někdy se ovšem sejdou takové okolnosti, kdy se to pro toho dotyčného zdá jako jediné řešení. Jenže někdy to člověk sám nezvládne – někdy mu v tom brání nemoc a jindy na to zase nemá žaludek.

starý muž
Nad tímhle vážným morálním dilematem přemítám už pár let. Od doby, kdy má babička umírala v krutých bolestech na rakovinu jater. Od té doby mi ta otázka nedá spát. Je to tak velký prohřešek, když člověku ulevíte od bolesti? Vážně je z vás pak vrah?

Já v tom vidím spíš smilování. Protože já osobně bych si tedy radši vybrala asistovanou sebevraždu, než abych trpěla jak zvíře.

Nicméně každý máme asi trochu jinak nastavené morální hodnoty, a proto tu vždycky budou odpůrci stejně jako zastánci.

Jenže tohle je jen jeden případ asistované sebevraždy. Varianta, kdy se kvůli nemoci dobrovolný odchod ze života nezdá zas tak divnou volbou. Co kdyby chtěl ale pomoci zemřít někdo, kdo se těší naprostému zdraví?

K téhle myšlence mě přivedla moje oblíbená spisovatelka Jodi Picoultová ve své knize Vypravěčka. Ta vyprávíšachy
o mladé dívce, Sage Singerové, která si nese traumatickou vzpomínku na autonehodu, kterou sama způsobila. Navštěvuje proto terapie, kde si ji všimne pětadevadesátiletý Josef Weber, všemi oblíbený a na svůj věk velice čiperný děda.

Jak by se mohlo na první pohled zdát, že tahle bizarní dvojice nemůže mít nic společného, záhy se mezi nimi rozvine přátelství. Hrají spolu šachy a vypráví si své životní příběhy. Pro oba je to příjemné. Tedy do chvíle, než Josef Sage požádá, aby ho zabila.

Svou žádost pak odůvodní tím, že není tím, za koho ho všichni mají. Je to bývalý esesák, který má na svědomí víc, než jeden zmařený život – a to jeho svědomí už nemůže unést. A kdo jiný by mu měl pomoci zemřít, než židovská dívka, jejíž babička zažila koncentrák?

A tady se Sage ocitá na rozcestí. Má toho muže vyslyšet a pomoci mu zemřít? A když se rozhodne, že ano, bude to pro Josefa dostatečným trestem? Nebo spíš vykoupením? A má být vůbec člověk – takhle starý člověk – souzen za činy, kterých víc než lituje?

Vypravěčka
To je v kostce Vypravěčka a tohle jsou ty nejzásadnější otázky, které se táhnou celým příběhem. Tohle jsou otázky, jež mě přivedly k tomu, abych se znovu zamyslela nad myšlenkou asistované sebevraždy.

Já osobně si neumím představit, že bych byla v takové pozici jako hlavní hrdinka (a že bych se svým původem měla právo). Nedovedu si představit, jak bych se zachovala – asi bych se nedokázala rozhodnout! A to mě jen dovádí k názoru, že jsou někdy v životě situace, kdy neexistuje správné rozhodnutí. Ať se totiž rozhodnete jakkoliv, vždycky to s sebou přinese jen další morální spory a otázky.

Někdy je to zkrátka kruh, ze kterého není cesty ven.

No, já tu asi nerozřeším věc asistované sebevraždy, můžu ale říct, že knížek jako je Vypravěčka by mělo být víc. Protože knížka, která vám dá víc otázek, než odpovědí, je knížka hodná pozornosti a respektu.

Autor: Mirka Karásková | úterý 21.10.2014 15:30 | karma článku: 10.84 | přečteno: 636x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 188 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 152 |
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2169

Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...