Diskuse

Církev, sex a celibát

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je dost případů, kdy kněz poruší celibát. Je to prohřešek jako každý jiný, třeba krádež. Pokud toho lituje, biskup ho napomene a nijak se to nerozmazává. Někdo ale dojde k poznání, že takový život není pro něj, že na celibát nemá sílu, protože se navíc zamiloval a chce rodinu. Je prostě postaven mimo službu. V církvi se pak musí asi cítit jak černá ovce. Někteří to mohou řešit přestupem k jiné církvi. Vím o více případech, dokonce z okolí, kdy se kněz oženil. Prostě chtěl čestně řešit svoji situaci. Živí svoji rodinu v občanském povolání. Zrovna tak může z řádu vystoupit mnich nebo jeptiška a vstoupit do manželství. Nevím ale nic o případech zneužívání. Takže nedémonizujme. Jsme všichni jen lidé.

1 0
možnosti
Foto

Studovala jsem také teologii..u CČSH - a věřte, že malý rozdíl mezi jednotlivými církvemi je.  Souhlasím s Vámi, že problém církve není celibát..nebo "jen" celibát...připouštím i názor Michala Merhauta v této diskuzi,  o zametání prohřešků a zločinů v jejich řadách pod koberec...celibát sice je dobrovolné rozhodnutí kněze či řeholníka....mnoho lidí má názor, že právě za to se schovávají "pedofilové", kteří se houfně stahuji tímto směrem, aby měli volné pole působnosti....kdo ví..:-) Svět je jeden hodinový hotel....ve zločinech .....které jsou skoro v každé oblasti, nejen na svaté půdě...nelze snad ani polemitzovat o tom, co je horší - oběti zneužívání kněžími nebo ve vlastních rodinách?

0 0
možnosti

Celibát byl asi vymyšlený církví, aby se majetek nedělil mezi knězovy potomky a rodinu....

2 0
možnosti

Kdepak, celibat tu je proto, aby vrchnost ziskala kontrolu. Z normalni veci udelaji trestnou a pak mohou vydirat.

0 0
možnosti

Souhlasím s tím, že by celibát neměl být pro duchovní závazný - alespoň ne pro všechny (v řeholních řádech by to bez něj asi nešlo). Koneckonců by to odpovídalo více duchu Evangelia i praxi křesťanů prvních staletí. Je zřejmé, že celibát může vést k sexuální frustraci a zvyšovat riziko selhání. Bylo by ale zajímavé srovnat situaci (výskyt prokázaného sexuálního zneužívání) v katolických institucích a jiných církvích, které povinnost celibátu nemají. Myslím, že zdobrovolnění celibátu by nevyřešilo celý problém. Ke zneužívání dochází i v tělovýchovných spolcích, u skautů a jinde, kde žádný celibát není. Problém církve není celibát, ale to (alespoň do nedávné doby) že osobní selhání a zločiny svých duchovních tutlala, zametala pod koberec, bagatelizovala. Církev by se tomuto problému měla postavit čelem, i přes riziko toho, že se od ní po provalení mnoha skandálů (která ovšem tak jako tak vyjdou dříve či později najevo) odvrátí mnoho lidí.

2 0
možnosti

Selhat se ale da i s dospelou zenou - to by knezim malokdo zazlival. Asi jim je to ale malo a chteji mit neco extra.

0 0
možnosti

Váš článek vychází z mylné premisi, jako by k celibátu byl někdo nucen. Inu není. Celibát je dobrovolné rozhodnutí kněze či řeholníka. ;-)

2 2
možnosti

Ale je. Mlady clovek udela jednu chybu - lehne si pred biskupem na zem a ten nad nim chvili caruje. Potom uz je az do konce zivota k celibatu nucen. Pohlavni styk ma navzdy zapovezeny a poruseni zakazu je sankcionovano.

1 0
možnosti

Nemyslim, ze za pedofilii knezi je celibat. Kdyz uz ho nekdo nechce dodrzovat, tak to muze udelat s dospelou zenou a nemusi k tomu nutne mit dite. Spis bude na vine struktura cirkve. Proste do svych rad laka deviantni osoby. Slibuji si, ze je cirkevni hierarchie ochrani a lepe se jim bude darit jejich uchylky provozovat i skryvat.

2 0
možnosti

Znáte nějaký případ? Ale ne z Irska nebo USA - gaelsky ani anglicky neumím a co se děje u nich mne ani moc nezajímá. Znáte nějakého českého kněze stíhaného za pedofilní skutky?

1 0
možnosti
Foto

Je dost sadistů s pedofilními sklony, co jsou ženatí nebo v trvalém vztahu :) Takže si osobně myslím, že jen celibátem to nebude :) Ale karma srozumitelné čtení :)

1 0
možnosti