Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Souhlasím, že svoboda je v dnešní době značně ohrožena, byť bych viděl rizika trošku jinde. Facebook je nucen podřídit se místním zákonům, jinak by riskoval postih - takže pokud mu dost dlouho bude někdo klikat na "nahlásit stránku," tak to raději zruší. A poté třeba zase obnoví, když zjistí, že nešlo o nic vážného (mám pocit, že Žito zase funguje). Takže chybu možno hledat na straně zákona. Zubní pasty předepisují spotřebitelé tím, jaké kupují.

Ovšem horší jsou zásahy státu (ať už na národní nebo evropské úrovni), často vedené (či maskované) snahou páchat dobro. Stát (včetně všech jeho atributů "organizovaného násilí" typu policie a soudů) se stává nástrojem prosazení konkrétních ideí, případně zájmů úzkých skupin jedinců. Příklady - jakou zubní pastu si koupíte sice nikdo konkrétní nepředepsal, ale tu elektřinu ano (ČEZ to nebyl), čím (ne)budete svítit též a co jíst částečně také (zemědělské dotace). 

Politické hrozby: Indect, ESM, regulace internetu.

2 0
možnosti
PS

P36a32v81e28l 24S16y27c70h20a

6. 12. 2012 20:18

Souhlasím s tím že slova 'svoboda' má dnes každý plnou pusu, všichni za ni bojují ale skoro nikdo neví v čem tkví její podstata:)

4 0
možnosti
Foto

"... Naše svoboda a práva se dost často úměrně vztahují k mravní vyzrálosti našich vůdců. .... " Myslím že se blížíte k obecnější tezi. Dovolím si uvést cosi k ní a cosi navíc:

Nahoře je bahno a my dole se v něm brodíme. Jak z něho, to prozatím nevíme, jedno ale víme - MY se v něm neutopíme. Pane premiére, my to víme jistě! Nechtěl bych být na vašem místě.

2 0
možnosti
Foto

Ti nahoře jsou zrcadlem nás dole, jak říkáte.  Nejsme o nic lepší.

0 0
možnosti
Foto

Stačí reagovat na vaši poslední větu: ono opravdu záleží na tom, jaké máme "zřízení". Jinak se mi zdá, že pro vás by bylo lépe to zabalit, vypnout všechny zvuky, obrazy a hlavně nevycházet ať vás ten svět nerozdrtí.

1 7
možnosti
KF

K80a85r67e56l 33F44u85k11s95a

6. 12. 2012 19:01

Asi ano. Dalo by se to podle mě taky interpretovat takto - morálně vyspělí lidé si vyberou morální zřízení. Jistě ale i typ zřízení a společenská situace ovlivňují nazpět morálku...

1 1
možnosti
MP

Nějak jsem se zasekl už na začátku - Facebook nemá s ČR absoulutně nic společného a není důvod podle toho jak si soukromá firma se sídlem Kalifornii hraje s obsahem svého serveru, posuzovat míru demokracie v ČRV

1 2
možnosti
MP

A taky jsem si nevšiml, že by šel někdo sedět za namalování tykadel.V

Práskači neměli dlouhou životnost? Jak to vysvětlili?

Zaměstnání bez bankovního účtu dostanete. Mít ho nemusíte, záleží na dohodě.V

Celkově se dá říci, že jste vypldila v článku řadu polopravd a lží, až z toho mám pocit, že vaším otcem je rejzir.:-)

1 4
možnosti
KF

K59a72r54e32l 61F94u97k90s40a

6. 12. 2012 17:47

Mirko, pěkné! :-) Já bych dodal, že společnost začíná být nesvobodná před těmi, co svoji "svobodu" pod rouškou základních lidských práv začínají zneužívat.

3 0
možnosti
ŠS

To je blbost. Normální lidé se nikam necpou. Dostanou se tam jen ti, kteří umí lhát a krást ještě za svého "civilního" života. Každej kdo tam přišel a je, má nějakej trestně-právní vroubek, který může Sněmovna či Senát nějak "vyšperkovat" do ztracena. Je to škoda, že v drtivé většině jsou morální lidé "nad věcí". Protože kdyby nebyli..dostanou ti lůzři takovou nakládačku, že už to nerozchodí. Je jich něco málo kolem 5000, to není tak moc proti milionům.[>-]

2 3
možnosti
Foto

"Dalo by se tedy říci, že naše svoboda a práva se dost často úměrně vztahují k mravní vyzrálosti našich vůdců. Tedy nejde o to, jaké tady máme politické zřízení, ale kdo ho vede."

Celkem s Vámi souhlasím, ale jenom poznámku k výše uvedené citaci z Vašeho blogu.

To není o mravní vyspělosti našich politiků, to je o mravní vyspělosti nás všech. ONi byli před nedávnem MY a stačilo jenom, aby postoupili o patro výše a ejhle, najednou jsou jiní. Je vidět, že našinci stačí velice málo, aby zahodil ideály a včlenil se do houfu, kde to sype.

2 0
možnosti
Foto

To máte pravdu, já nás lidi nejspíš soudila jenom podle sebe, no a teď budu znít namyšleně, ale já bych svoje přesvědčení nezahodila. Tedy doufám, že si tím bohu být tak jistá!

2 0
možnosti
JS

Velmi dobře popsáno. Ale pokud bude zaveden projekt Indect (plánuje se na konec roku 2013), tak to bude ještě daleko horší- vznikla by zde totalita horší než komunismus. A i o současné zlé době bychom mluvili jako o starých dobrých časech.

6 1
možnosti
Foto

A přesně toho se obávám!

5 0
možnosti
JV

J82a88n11a 18V72e70s32e32l22á

6. 12. 2012 17:04

Zvykejte si, bude hůř.

A těšte se na komentáře, kterými vás budou novodobí bolševici poučovat jak jste mladá a že víte prd o tom co tu bylo a měla byste být ráda za to co tu je. Pro vás karma.R^

9 0
možnosti
Foto

Mockrát děkuju :)

No v každém případě, já věřím svým rodičům, kteří nejsou nejmladší a tu dobu zažili na vlastní kůži.

3 0
možnosti
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2169x
Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.