Síla zvyku je silnější než láska

9. 08. 2013 14:30:00
Mnoho z nás sní o té pravé, osudové lásce na celý život. Mnoho z nás po ní touží, ale většina nakonec dostane rozum a uvědomí si, že síla zvyku je silnější.

Ano, všichni, kteří jsme v tom určitém věku, věříme, že právě na nás se usměje štěstí, a že právě my budeme tou výjimkou, která potká osudovou lásku. Lásku, o které se píše v pohádkách a laciných románcích pro ženy. Sice je asi pravda, že žen se to týká více, ale muži, sáhněte si do svého svědomí a paměti a true love
přestaňte si lhát.
Zkrátka každý teenager, v dnešní době masírovaný pokroucenou vizí lásky, aspoň jednou pomyslí na svoji šťastnou love story.

Nu a najednou se zamilujeme a věříme, že to je ta pravá láska, že jiná už nebude. Po čtrnácti dnech vystřízlivíme. A pak přijde další, a další a pak třeba vztah na dva roky, kdy už jsme opravdu přesvědčení, že to je to ono. A tehdy vyprchá chemie a jsme tam, kde jsme byli.

Takže co jiného nám zbývá, než dostat rozum a jako většina si na někoho zvyknout? Utvořit stabilní dvojici a ukojit tak lidskou potřebu žít v páru? Přece se nebudeme dál marně pachtit za svojí osudovou láskou jako hrstka zbývajících snílků? Pravá láska je jen naivní touha ještě naivnějších slečen. A těm se přece smějeme.

Síla zvyku vyhrává a my žijeme svůj poklidný život. Je ale ten poklidný život šťastný? Nechybí mu něco? A nebolí nás pak dívat se na ty šťastlivce, kteří tu svou lásku opravdu našli? Třesky plesky, oni si na to jen hrají a sami sobě nalhávají. Pravá láska nebo láska na první pohled? Pohádky pro děti. Náš vlastní vztah má budoucnost, je založen na pevných základech jako porozumění, kompromisy, finanční stabilita, v lepších případech přátelství.

Jenže v každém z nás je kus romantika – v každém, ať si to přiznáme nebo ne, a v určitých chvílích si trochu posteskneme. Vzpomeneme si, o čem jsme snili, a těm naivním hledačům lásky začneme závidět jejich víru. Ale už je pozdě.

Ať už je to s pravou láskou jak chce, ať si na ni kdo chce, jak chce, věří, já bych nad ní nikdy takhle uvažovala, kdyby se mi do rukou nedostala knížka To nejlepší z nás od Nicholase Sparkse. Právě tady se odehráváto nejlepší z nás
velké drama jedné velké, osudové lásky – té první. Možná se to zdá naivní, možná to i je, ale osud Dowsona a Amandy naivní není. Životní osudy nejsou nikdy naivní.

Muž, který je bílou vránou rodiny, žena, jejíž rodiče na to nehledí a jeden dlouholetý přítel, který jediný má rozum a svede tak svou poslední vůlí dávné milence znovu dohromady. Zápletka celé knihy. Nezdá se moc složitá – jen asi jako běžný život.

Právě díky téhle knize jsem začala uvažovat nad láskou a jejím trváním a opravdovostí. Je to zapeklitá věc a já myslím, že existuje – jsem naivní holka, ale taky si myslím, že většina lidí nemá dost trpělivosti a odvahy. A proto pak musí přijít na scénu spisovatelé jako Nicholas Sparks, aby těmto lidem připomněli podoby lásky.

Autor: Mirka Karásková | pátek 9.8.2013 14:30 | karma článku: 14.42 | přečteno: 1082x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 97 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 187 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 149 |
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2169

Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...