Jak to bylo doopravdy s Usámou bin Ládinem

28. 05. 2013 16:09:00
Že by na povrch konečně prosákly skutečné a podložené informace, které jednou pro vždy vyvrátí ty mraky konspiračních teorií, nebo tu máme zas jen další kachýnku?

Kachna ne-kachna, jde o Nelehký den. A co si tak může člověk pod Nelehkým dnem představit? No první co napadne mě, je Perný den od The Beatles, ale to je tak trochu mimo mísu, protože onen Nelehký den je název knihy. A to mi věřte, že vážně nelehké! nelehký den

Nejvíc o tom ví její autor Matt Bissonnette, člen elitního vojenského týmu, který byl u toho, když byl dopaden a zabit Usáma bin Ládin a spisovatel, který se prezentuje pod pseudonymem Mark Owen.

A právě Nelehký den je jeho dílem. Jeho vskutku náročným dílem. Ta kniha vás vysaje. Emočně, duševně, psychicky a mnohdy i fyzicky. To když si budete moc barvitě představovat všechen ten dril a zátěž, kterou musí zvládnout každý elitní voják.

Nelehký den je poměrně strohý, no co byste taky čekali od vojáka – nějaké barvité metafory? To asi těžko. Spokojit se musíte s věcným popisem situací, míst, výcviku, každodenního života i těch nejmenších detailů a maličkostí. Neboť právě maličkosti a detaily jsou nedílnou součástí armády. Bez důrazu na detail by nikdy nefungovala tak efektivně, jak je zapotřebí. Mark Owen (nebo Matt Bissonnette – je to jedno, vyberte si) se ale také soustředí na popis svých kolegů/kamarádů, který už tak strohý není. Naopak obsahuje mnoho psychologický postřehů, díky kterým my, obyčejní lidé, snáz pochopíme mentalitu elitních mužů. Dokážeme se aspoň trochu přiblížit k jejich motivům, dokážeme pochopit, proč se vlastně k armádě přidali, proč podstupují to vypětí sil a proč riskují své životy.

Samotný děj se odvíjí celkem pomalu, přesto jasně ukazuje k jednomu vytýčenému cíli – k dopadení Usáma bin Ládina. Mark Owen popisuje svoje vlastní důvody proč je v armádě, popisuje, jak sám zvládá všechnu tu námahu, i jeho vlastní vztahy s ostatními vojáky. Dozvíme se podrobnosti o výcviku, o nasazení v Afghánistánu a Iráku, i o jedné velké akci, která se zapsala do mnoha nejen amerických srdcí.

Jazyk, jakým je kniha psaná, je protkán vojenskou hantýrkou, takže člověk občas tápe, často se ale něčemu přiučí a ještě častěji pobaví. Co by asi tak mohli být Pakoši? Napovím vám: žijí v Pákistánu.

Zkrátka Nelehký den přináší nejen konečnou verzi toho, jak to doopravdy bylo, vždyť tu knihu napsal očitý svědek, ale taky plno emocí, dojmů – prostě všechno, co k dobré knize patří.

No, a když se na Nelehký den podívám svýma očima, očima mladé dívky, nepřestávám zírat. Nedokážu pochopit, že jsou někteří lidé schopni dobrovolně vydržet takovou zátěž – psychickou i fyzickou. Anebo to možná pochopit dokážu, dokážu chápat, že v mnoha Američanech bije to patriotské srdce, já sama jsem velký vlastenec, ale přesto nepřestávám žasnout. Někdy je až zarážející, kam dokážou zajít lidské schopnosti.

Do téhle knihy se mi moc nechtělo, a musím si dát za pravdu, že číst ji je někdy náročně – moje obavy byly oprávněné, přesto nelituju jediného slova. Vždycky jsem se totiž na vojáky a armádu koukala tak trochu skrz prsty a s opovržením. Díky Nelehkému dni jsem se dokázala maličko přiblížit vojenským myšlenkám. Pochopila jsem, že ne všichni vojáci jsou zelení mozci, a že ne všichni jdou jen za zabíjením. Že za jejich narukováním většinou stojí mnohem prozaičtější a zároveň ušlechtilejší lidské pohnutky než je chuť zabíjet a komandovat. Často je to obyčejná láska, ať už k vlasti, k ženě, dětem nebo dobru.

Autor: Mirka Karásková | úterý 28.5.2013 16:09 | karma článku: 10.57 | přečteno: 680x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 208 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 132 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 344 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2169

Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...