Co se děje malým holčičkám?

21. 05. 2013 14:41:00
Našli ji uškrcenou a s vytrhanými zuby. Jinak jí vůbec nic nebylo – nebyla tknutá. Sériový vrah nebo jen nějaký „obyčejný“ magor?

I já jsem se nechala zlákat bestsellerovou hitovkou Ostré předměty. No co vám budu povídat. Já stará milovnice hororů a thrillerů jsem si říkala, že tohle bude přesně něco pro mě. Jak jsem se přepočítala, respektive jak moc jsem se přeceňovala. Totiž Ostré předměty jsou skutečně hostré předměty
odně ostré.

Ze začátku docela obyčejná zápletka, říkala jsem si. Malá holčička, která se beze stopy ztratí. Nikdo neví proč a nikdo neví kam. Nikdo netuší, kdo by v tom mohl mít prsty. Pak se holčička objeví – ovšem uškrcená a bez zubů. Stejně jako oběť loňského léta. Celkem podezřelé, že by sériový vrah? Kdo ví. Nikdo! A tak se do malého, zapadlého města, kde prosperují pouze prasečí jatky, vyráží podívat mladá žurnalistka Camille. Myslí si, že napíše strhující článek, který jí vyhoupne mezi novinářskou smetánku. Smůla, policie Camille nechce sdělit žádné informace. Inu, novinářka si tedy musí poradit po své. K uskutečnění svých záměrů proto využívá veškerých svých ženských zbraní. Ano, těch zbraní, které jsou některé ženy ochotny použít vždy a všude. Však Camille taky není žádný svatoušek – má s tím bohatou praxi. A nejen s tím, má totiž také velkou zálibu v ostrých předmětech – ráda si jimi do své kůže řeže různá slova. Asi na památku. Zajímavá to slečna, což?

Ovšem ani ostatním postavám nechybí na opravdovosti a jisté špinavosti. Netušíte, kdo z toho malého zapadákova je ten hodný a kdo zlý. Máte pocit, že všichni jsou zlí – možná taky jsou, svým způsobem. Abych pravdu řekla, měla jsem v tom guláš, a když už jsem si konečně myslela, že vím, kdo za tím vším vězí, autorka mi vrazila hodně ostrý předmět do mých představ.

Gyllian Flynnová napsala své Ostré předměty tak strhující formou, že nebudete chtít přestat. Budete odbíhat od svých povinností, nepůjdete obědvat, knihu si s sebou vezmete i do vany – zkrátka Ostré předměty se do vás zaryjí, zakousnou a nepustí vás. Jejich děj vás strhne s sebou, a i když budete mít strach, budete číst dál – ta kniha vás donutí. Jen dobrá kniha vás donutí myslet na to, co se odehrává na jejích stránkách, i když budete zrovna v nepříjemném rozhovoru se svým šéfem.

Zaručeně to ale není kniha pro lidi se slabým žaludkem. Anebo je, ale pamatujte, že strávíte nejednu poetickou chvilku v objetí záchodové mísy. Já měla co dělat, abych s ní nešla na kus řeči. A to jsem dobře školena Stephenem Kingem,krev
který ostatně o téhle knize prohlásil, že je to obdivuhodně odporné dílo.

Každá stránka přináší novou obskurní krásu a nechutnost, hnus, zděšení, fascinaci, i zalíbení – pro každého podle jeho gusta. Já sama mám z Ostrých předmětů dva pocity – znechucení a okouzlení. Je to bezesporu jedno z nejlepších děl, které jsem tento rok četla. Ovšem rozdýchat to, to už není tak snadné. Představte si, že byste přešli jen tak bez mrknutí oka, že vám někdo zrovna sekáčkem odsekl ruku. Asi s podobnými pocity se vyrovnávám s Ostrými předměty. Bohu dík.

Z té knihy jsem měla prostě strach. Měla jsem strach, když jsem jí četla, když jsem jí dočetla, i teď když o ní píšu. Všechno to hnusné a nechutné si mě tak podmanilo – možná bych měla uvažovat o konzultaci s psychologem!

Za jedno jsem ale knize, potažmo Gillian Flynnové vděčná, totiž za to, že ukázala světu, že i ženy – krásné a mladé ženy, umí psát o hnusu, bolesti, a špíně. My totiž nejsme princezny!

Autor: Mirka Karásková | úterý 21.5.2013 14:41 | karma článku: 9.06 | přečteno: 1145x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.83 | Přečteno: 271 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.61 | Přečteno: 317 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.22 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2169

Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...