To je tak, když spíte

14. 05. 2013 13:10:00
Spíte, spíte a něco se vám zdá. Většinou samé nesmysly, ale co když o vás ty nesmysly něco prozrazují. Co když vaše podvědomí volá o pomoc?

Já jakožto pověrčivá osoba mám ke snům a jejich výkladům velice blízko. Mám doma několik snářů, a když se mi zdá něco zajímavého, hned to heslo vyhledám. A pak se nestačím divit. Jednou mi totiž snář řekne, že se budu vdávat a podruhé, že budu navždycky sama. No kdo se v tom mám ksakru vyznat, že? Určitě každý, kdo vzal snář do ruky aspoň jednou, zažil něco podobného. Jednoduše to nejsou žádné faktem podložené studie, ale pouhé výmysly našich babiček. Řeč snů

Proto tedy není divu, že jsem byla docela skeptická, když mi pod ruku přišla knížka s názvem Řeč snů – snář s výkladovým průvodcem, kterou napsal nějaký Michael Lennox. No žádný nějaký, je to klinický psycholog, který se studii snů věnuje už přes dvacet let. Za tu dobu mu rukama prošly stovky, ba tisíce subjektů – jeho klientů, dobrovolníků, zkrátka všech, kterým se zdají sny. Michael Lennox je jedním z nejžádanějších vykladačů snů ve Spojených státech, vystupoval v mnoha televizních show a své články publikoval v nejednom předním časopisu a magazínu.

Za tu dvacetiletou praxi pan Lennox vypracoval komplexní studii snů, která zahrnuje stovky hesel, každé přesně popsané, a s vysvětlením, co to znamená pro nás. Nic si neprotiřečí, nic se nevylučuje a nic nevěští budoucnost. Řeč snů nám novým způsobem poodkrývá hlubiny našeho podvědomí a učí nás pochopit, co které výjevy z nočních zážitků ve skutečnosti znamenají, jak je máme pochopit a jak na ně reagovat.

V první části knihy se dozvídáme něco o snění, spánku a jeho procesech, o tom co máme dědičné, jak nás ovlivňuje okolí, a jak sny vlastně fungují. Pak se seznamujeme s jednoduchým třístupňovým modelem snů. Tato Lennoxova metoda spočívá v obecném výkladu symbolů a výjevů z našich snů, poté je rozebrán jejich obsah a nakonec přichází zpřesňující výklad vztahující se na snícího – tedy na nás. Touto metodou se dostáváme k rozsáhlejší a přesnější interpretaci snů, která nám poodhaluje naše nitro, nevědomí a podvědomí. Díky Řeči snů se dostaneme hlouběji pod povrch běžných snů, ale i těch komplikovanějších, leckdy nepříjemných, nesoucích vize do budoucna, či jen vzpomínky na něco nepěkného. Navíc se díky radám pana Lennoxe naučíme, jak si sny zapamatovat a jak s nimi v bdělém stavu pracovat a vyhodnocovat je. Následně je pak v knize rozsáhlý lexikon hesel, témat a dějů, které jsou všechny systematicky propracované a podložené psychologickým zkoumáním.

Květiny

Obecná rovina: Projevy lásky a náklonnosti.

Sny pod lupou: Jaké druhy květin se vám objevily ve snu? Dostali jste je jako dárek? Bylo to luční kvítí, nebo šlo o kupované řezané květiny? Šlo o květiny ze skleníku, nebo z přírody?

Osobní vztah: Květiny jsou jedním z přírodních potěšení. Ztělesňují výraz krásy, který neumí nic jiného než lahodit oku. Jejich přitažlivost má zajišťovat přežití daného druhu, takže právě svou existenci spojují přímo se svou nádherou. Dáváme-li je, spoléháme na ně jako na důkazy lásky a náklonnosti. Ostatně existuje květomluva, která se váže k významu různých květin. Ačkoli už dávno vyšla z módy, nemění se, jednotlivé květiny se snadno dají vyhledat a prozkoumat, co který druh znamená ve snu.

Květiny, jež vyrostly volně v přírodě, se vážou k jiným významům než ty, které vypěstoval člověk. Všechna vyobrazení, která mají přírodní prvky, zrcadlí výraz nevědomých myšlenek, jež pronikají do vědomí. Ovšem pěstované květiny jsou k tomu přímo úmyslně určeny vzhledem ke kráse, kterou mají vzbuzovat. V přírodě volně rostoucí květiny jsou důkazem toho, že krása je přirozenou součástí jejich života, i když je nikdo nevidí; láska si vždycky najde způsob, jak se vyjádřit prostřednictvím krásy a pro krásu samotnou.

Nejčastěji se květiny dávají z lásky, jako poděkování nebo jako omluva, proto se zaměřte na to, které téma se týká vašeho života. Pokud se člověku zdá o květinách, prověřte ho osobnostní stránkou a zjistíte, ve kterých hájemstvích své vlastní osobnosti cítíte volání po lásce a ladu. (Viz též Zahrada.)

Tohle je malý příklad toho, jak je s hesly v knize nakládáno. Skutečně svědomitě a důkladně. Květy jsem nevybrala náhodně, zrovna včera se mi zdálo, že jsem dostala kytici rudých a bílých růži. Byl to milý sen.

Já sama mohu říct, že jsem z téhle knížky nadšená. Prvotní rozpaky rychle vystřídala zvědavost, neboť jak to tak bývá, já se o svém podvědomí dozvídám nové věci ráda.

Autor: Mirka Karásková | úterý 14.5.2013 13:10 | karma článku: 9.59 | přečteno: 751x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 10.90 | Přečteno: 103 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.61 | Přečteno: 508 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 288 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2169

Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...