Máte chuť na něco tučného? Jen si dejte!

15. 04. 2013 12:35:00
A možná si ještě přidejte! Nalijte si sklenku červeného vína, ukrojte si pořádný krajíc česrvého domácího chleba a ten si namažte pěknou vrstvou krásného žluťoučkého másla. Jako sladkou tečku si dejte čokoládu, zmrzlinu nebo nějakou oplatku ke kávě, a pak se klidně natáhněte na pohovku.Vítejte v ráji!

Aspoň tohle tvrdí doktor Will Clower, neurofyziolog a autro knihy Francouzi nedrží dietu, který se vydal na studijní pobyt do Lyonu ve Francii, kde učinil neskutečné poznatky ve svém oboru a zcela přehodnotil pohled na stravování.Francouzi nedrží dietu

Když mi pod ruku přišla tahle knížka, říkala jsem si, že to bude zase nějaké to tlachání o tom, jak malé porce máme jíst, jak moc se musíme hýbat, jak nesmíme sníst ani gram tuku atd., atd. Však to určitě znáte, je toho všude plno.

Jak mile jsem ale byla překvapená a o to víc potěšené, když jsem po několika stránkách zjistila, že se nejedná o další z tisíce příruček na diety, ale o převratné zjištění na poli jídlo/pití. Skoro se slzami v očích jsem četla ty řádky, kde se pan Clower zmiňuje o plastových a umělohmotných potravinách, kterých jsou regály sueprmarketů plné, o těch nechutných, nezdravých polotovarech a fast foodech a naopak o tom zdravém, výborném tuku, který je v kvalitních sýrech, máslech a jogurtech, o kvalitách červeného vína a obyčejné vody, o domácím pečivu a o chemicky neošetřované zelenině a ovoci. Byla jsem v sedmém nebi! Tohle byl balzám nejen pro mé oči, ale taky pro žaludek. Konečně totiž někdo nahlas řekl, že není zdravé sytit se těmi syntetickými fujtajbly a zapomínat na přírodní produkty.

Francouzi nedrží dietu je kvalitním čtivem nejen pro ty, jako jsem já – pro ty, kteří hledí na zdravou, přírodní stravu, ale taky pro ty, kteří si myslí, že když si kupují light smetanu, dělají pro své zdraví jen to nejlepší. V knize se totiž dozvídáme, že základem zdavého těla, tedy i štíhlé linie, není všechno to odtučněné a bez cukru, ale všechno to přírodní a bez umělých přísad. Dozvídáme se také, co je to efekt záchodové mísy – pít za každým soustem není zrovna to nejlepší, a že pít víno, pivo, kávu a čaj není nic špatného,spíš nopak. Podle Francouzů a taky pana Clowera jsou hlavním kamenem úrazu všechny polotovary, které jen šoupnete do mikrovlnky a za pět minut jíte, ty hnusné limonády z PET lahví a všechno pěkně zakonzervované a obarvené a oaromatizované – prostě to, co nevzešlo z přírody, ale z chemických laboratoří.

Já vím, tohle nejsou úplně ty nejnovější poznatky, ale v knížce Francouzi nedrží dietu se dozvídáme, že díky této stravě můžeme zhubnout a udržet si pěknou postavu i zdraví, a co víc, neskutečně si pochutnáme a jídlo si užijeme. Protože užít si jídlo, je základ. Někde v bufetu na stojáka spořádat párek s rohlíkem není zrovna nejideálnější způsob, jak navodit svému tělu i mysli pocit výjímečnosti chvíle – jednoduše, své tělo nepřesvědčíte, že zrovna teď jí.

Samotná knížka je rozdělená do několika částí, dozvídáme se, jak se to dělá ve Francii a jak bychom to měli dělat my všichni, každá kapitola nás učí, jak si máme s jídlem poradit, jak nakládat s časem, který u jídla strávíme, a jak všechno co děláme, máme milovat a užívat si. Text je prokládán tabulkami, obsahuje pno vědeckých poznatků a také mnoho dopisů od spokojených konzumentů kvalitních potravin. Pak v knížce najdeme ještě mnoho receptů na výborná jídla ze zdravých surovin. Také není opomenut seznam těch nejškodlivějších přísad, na které můžeme narazit a seznam vitamínů a minerálů taky nechybí.

Knížka Francouzi nedrží dietu se skvěle čte a myslím, že je po všech stranách přínosná, a že by ji měl mít doma každý – každá domácnost, aby se do ní mohl kdokoliv podívat, až zase uvidí v televizi lákavou reklamu na nějaká umělohnotná jídla a sycené limonády. V knížce se naučíme, že mezi falešným a pravým jídlem je neskutečný rozdíl.

Autor: Mirka Karásková | pondělí 15.4.2013 12:35 | karma článku: 24.89 | přečteno: 1905x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.43 | Přečteno: 677 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 2403 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 305 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2169

Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...